Bart Picqueur

Bart Picqueur

Afdeling Muziek - leerkracht directie instrumentale muziek

E: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Bart Picqueur (°Zele, 1972) is en Belgisch componist en dirigent. Zijn roots liggen in de blaasmuziek en het is ook daar dat het zwaartepunt van zijn werk ligt. De juiste papieren haalde hij aan de conservatoria van Gent en Tilburg waar hij masterdiploma’s haalde voor klarinet, muziektheorie en hafabra-directie. Dirk Brossé, Freddy Arteel en Hardy Mertens waren enkele van zijn inspirerende leraars.

In zijn thuishaven Zele leidt Bart sinds 2010 de Koninklijke Harmonie Sinte Cecilia. Het orkest waarin hij muzikaal opgroeide. Dit orkest kan in Vlaanderen tot de beste in zijn genre worden ingedeeld.

Het lijstje van orkesten waar Bart Picqueur gastdirigent was, wordt steeds internationaler. Het groot harmonieorkest van De Belgische Gidsen in eigen land, maar ook de Banda Municipal van A Coruña, de Banda SInfónica de Tenerife, De Banda Primitivia de Llirria in Spanje en De Slovenska Vojske, ofte de Sloveense Militaire kapel. In Zuid Amerika leidde hij de Banda Sinfónica de la Marina de Guerrra del Peru en de Banda Sinfónica de la universidad Nacional, De Banda Departemental de Nariño (Col). In De USA debuteert hij in november 2019 bij het Wind Ensemble en de Symphonic Wind Band van de University of Northern Iowa.

Verder leidde hij amateur-formaties en projectorkesten in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Griekenland en Colombia.

Muziekuitgever Beriato bracht in 2005 de Symphony 0 uit als bladmuziek, maar ook op CD en DVD. Dit zou zijn compositiecarrière een enorme boost geven.

Vele gerenommeerde orkesten maakten sindsdien CD-opnames van zijn composities. Ook hier speelden De Belgische Gidsen een belangrijke rol in zijn loopbaan, maar ook Dunshan SWO (Beijing), Osaka Municipal Band, De Sächsische Bläserphilharmonie en het Musikkorps der Deutsche Bundeswehr.

Aan de Kunstbrug in Gent leidt hij samen met Dimitri Bracke aankomende dirigenten op en leidt hij het strijkorkest.

In 2011 richtte Bart Picqueur zijn eigen uitgeverij Minor Scale Music op.

Meer informatie over de muziek en de muzikale bezigheden van Bart Picqueur vindt u sindsdien op www.minorscalemusic.com